Топ анализатори с прогнози за Bloomberg

Какво да очакваме през 2017

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Bloomberg се допитва до топ анализатори и икономисти, които участват в класация на информационната агенция за най-голяма точност на даваните прогнози по отделните икономически индикатори.

Най-висока оценка получава Кристофър Бъръуд, главен икономист на Market Securities LLP in Paris

„Очакваме икономикатa на САЩ да се разшири с 2,5%-3% през 2017, следвайки известно забавяне през 2016“, коментира Бъръуд. „Домакинствата ще останат ключов двигател на растежа на фона на продължаващия спад на безработицата и ръст на заплатите“, а икономическите политики на новоизбрания президент Доналд Тръмп „могат да подкрепят ръста чрез мерки като дерегулация, намалението на данъците за компаниите и домакинствата“, което вероятно ще се случи през първата половина на 2017. Инфраструктурните разходи могат също да подкрепят растежа най-рано през втората половина на годината, коментира още той, макар че първата половина на 2018 изглежда по-вероятно да се случи.

Все още остават много неясноти, свързани с политиката на Тръмп по отношение на търговските отношения, тъй като протекционистките политики могат да окажат натиск върху износа, посочва икономистът.

Най-висока оценка по прогнози за нивото на безработицата: Джо Лавона, главен икономист в Deutsche Bank Securities Inc. в Ню Йорк

Безработицата ще спадне, тъй като очакваме икономиката да се разшири с най-бързия си темп от 10 години, коментира той, обяснявайки, че фискалните политики за стимулиране на растежа ще допринесат за генерирането на икономически растеж.

Икономистът прогнозира, че безработицата ще спадне под 4%, допълвайки, че това няма непременно да доведе до много по-висока инфлация. "Фактът, че имаме слаб ръст на заплатите сега сигнализира, че не сме достигнали пълна заетост – все още не е налице, но съм оптимист, че с правилните планове икономиката ще нарасне много по-бързо“.

Най-висока оценка по прогнози за равнището на инфлация: Томас Лан, главен G3 икономист at RHB Securities Singapore Pte  

„През 2017 очаквам индексът за личните разходи за потребление (PCE) да достигне средно 2%“, коментира той - прогноза, при която индикаторът ще достигне целевото ниво на Фед.

Според него базисната инфлация, която изключва волатилните цени на горивата и храните, ще достигне средно 1,8% през 2017. „Прогнозата ми допуска, че PCE инфлацията нараства постепенно като безработицата се понижава до 4,5%“ през четвъртото тримесечие.

Най-висока оценка по прогнози на пазара на труда: Тед Вайсман, икономист в Morgan Stanley & Co. LLC, Ню Йорк

Вайсман определя пазара на труда по следния начин: „ако не пълна заетост, то очевидно се придвижваме все по-близо до това ниво“.

Ключовият въпрос за ръста на работните места, както и за икономиката като цяло през следващата година, е дали ще се предприемат стъпки за насърчаване на растежа в дългосрочен план, изключвайки краткосрочните ефекти на фискалните стимули.

Ако фискалната политика подпомогне ръста на БВП и заетостта се задържи стабилна, икономистът очаква добавянето на новите работни места да се забави до 120 хил. месечно през 2017. Това би било по-малко спрямо 180 хил. средно през 2016 към ноември, но повече от 70 или 80 хил. на месец, каквито са неговите прогнози в дългосрочен план заради демографските тенденции. 

Последни новини
Още от Анализи