Сред най-продаваните автори за годината в Германия ли е Адолф Хитлер

Редица международни таблоиди излязоха с шокиращо заглавие в последните дни

Снимка: newobserveronline.com/ Снимка: newobserveronline.com/

Редица международни таблоиди излязоха с шокиращо заглавие в последните дни - "Моята борба" на Адолф Хитлер е най-продаваната книга в Германия за 2016. Една от медиите, която разпространи информацията на своя уебсайт бе и Bloomberg TV Bulgaria.

Каква е истината

Фактът, че нацисткият манифест достигна първата позиция за най-продаваните художествени книги в Германия през април миналата година се цитира като доказателство, че пропагандата на Адолф Хитлер се завръща в Европа.

Но терминът "бестселър" не означава непременно това. "Моята борба" е скъп академичен текст, който струва 58 евро и е придобит най-вече от библиотеки, училища и читалища.

"Това е един много специален случай. Наистина не може да се сравни с другите книги", заявява пред BBC Томас Кох от Германската асоциация на книгоразпространителите.

Повечето от продажбите на книгата са направени през първото тримесечие на 2016, когато тя отново бе налична за свободно разпространение след изтичането на авторските права. Въпросните над 90 хил. продажби не са никак лошо постижение, но отреждат едва 14-а позиция на книгата в своеобразната класация на най-продаваните издания за годината в Германия.

"Страхът, че публикацията ще насърчи идеологията на Хитлер, или дори да я направи социално приемлива и ще даде на неонацистите нова платформа за пропаганда, е напълно неоснователен", каза Андреас Виршинг, директор на мюнхенското издателство "Институт за съвременна история" (IfZ), което разпространи "Моята борба".

"Напротив, дебатът за мирогледа на Хитлер и подхода му към пропагандата предлага възможност за разглеждане на причините и последствията от тоталитарните идеологии", добави той.

Последни новини
Още от Новини