Извънредното положение в Турция е удължено до 19 април

Решението на парламента беше взето три дни след кървавото нападение в новогодишната нощ в Истанбул

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Парламентът на Турция одобри удължаване на извънредното положение в страната, обявено след опита за преврат през юли 2016. Веднъж вече беше удължено - през октомври до 19 януари. Мярката сега ще важи до 19 април, предава Investor.bg.

Извънредното положение позволява на правителството да заобикаля парламента, като приема нови закони и ограничава правата и свободите, когато сметне за необходимo. 

Турция арестува над 40 хил. души при разследването на опита за преврат, за който бяха обвинени мюсюлманският духовник Фетхуллах Гюлен и неговите последователи. Повече от 100 хил. души, сред които войници, полицаи, учители, съдии и журналисти, бяха уволнени от работа заради предполагаеми връзки с движението на Гюлен. 

Правителството в Анкара, което поиска от парламента удължаване на извънредното положение, обясни, че то е нужно, за да бъде изкоренено влиянието на Гюлен в държавните институции.

Проповедникът, който е в изгнание в САЩ, отрича да има нещо общо с опита за преврат.

Мярката дава специални правомощия на правителството да уволнява чиновници, да закрива неправителствени организации и медии, както и да удължава срока за задържане под стража на хора, на които не са повдигнати обвинения. 

Решението на парламента беше взето три дни след кървавото нападение в новогодишната нощ в Истанбул, при което загинаха 39 души. За атаката отговорност пое радикалната организация "Ислямска държава"

Последни новини
Още от Новини