6-часов работен ден в Швеция - разходите изпреварват ползите?

Засега няма планове за въвеждането му на национално равнище

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Идеята за въвеждането на 6-часов работен ден в Швеция добива все по-голяма популярност. Предварителните резултати от двугодишния експеримент в шведския град Гьотеборг показват обаче, че разходите изпреварват ползите. За да намали 8-часовия работен ден на служители в Дом за възрастни, е било необходимо да бъдат назначени допълнително 17 служители срещу 12 млн. крони ($2,2 млн.), предаде Bloomberg.

Изследването показва, че служителите се чувстват по-здрави, което намалява отсъствието им от работа поради здравословни причини, но въпреки това Гьотеборг няма намерение да продължи с плана за въвеждането на 6-часов работен ден. 

„Това определено се свързва с по-високи разходи“, коментира Даниел Бернмар, политик от левия политически спектър в страната. „Твърде скъпо е да се премине към общо съкращаване на работните часове в рамките на разумен срок“.

Графика: Bloomberg 

Експериментът в Гьотеборг е последното действие от серия опити за въвеждането на по-кратък работен ден, предприети в Швеция. Експериментът се следи отблизо в глобален мащаб като модел за въвеждането на по-кратък работен ден.

И макар че в исторически план данните показват, че средно дължината на работните дни спада в Швеция, няма планове за въвеждането на 6-часов работен ден на национално равнище.

Бернмар също отбелязва, че трябва да се разгледат повече изследвания затова дали съкращаването на работния ден може в дългосрочен план да се отрази позитивно на благосъстоянието на обществото като цяло. Един аргумент в подкрепа на това е, въвеждането на по-кратък работен ден може да позволи на хората, заети в трудоемки професии да удължат времето, в което ще останат активни на пазара на труда.

Лично аз вярвам в по-краткия работен ден като дългосрочно решение“, каза той. „Колкото по-богати ставаме, толкова повече трябва да извличаме предимство от благосъстоянието си по други начини, освен с купуването на нов автомобил и по-голямо потребление“. 

Последни новини
Още от Новини