Русия влезе в списъка на най-желаните за инвестиции страни

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

През 2017 Русия влиза в списъка на най-популярните развиващи се пазари, съобщи РИА Новости, цитирайки Bloomberg.

„Има ясни фаворити сред инвеститорите за 2017. Русия и Индия са популярни, както и бразилските корпоративни облигации и евтиното мексиканско песо”, пише Bloomberg.

„Рублата е големият залог за инвеститорите, които заемат във валути на ниски лихви и купуват високодоходни книжа”. Според UBS Group AG възвращаемостта от инвестиции в рубли чрез carry trade през 2017 ще достигне 26% за 12 месеца, най-добрият резултат на пазарите в Европа, Близкия изток и Африка.

Освен от сравнително високите лихви, Русия се възползва и ръста на петролните пазари.

 

Добивът на петрол в Русия на рекордни нива през декември

Възстановяването на Русия. Рискът от дефолт е на двугодишно дъно с ръста на петрола. Източник: Bloomberg Terminal.

Руското производство на петрол през декември остана без промяна на 11,21 млн. барела дневно, без промяна на месечна база и на почти най-високо ниво за последните 30г., сочат данните на Министерството на енергетиката на Русия от понеделник, съобщи РБК.

Русия се кани да съкрати производството с 300 000 барела дневно в първото полугодие на 2017 в рамките на глобалното споразумение с ОПЕК, целящо ребалансиране на пазара.

Общо за 2016 добивът на петрол в Русия стигна 547 499 тона или 10,96 млн. барела дневно, което представлява ръст от 10,72 млн. барела дневно за 2015.

 

Последни новини
Още от Новини