Оланд потвърди ангажимента на Франция в Ирак

Оланд пристигна в Багдад на 2 януари

Президентът на Франция Франсоа Оланд, в ляво и Хайдар Ал-Абади, премиер на Ирак. Багдад, Ирак. 2 януари 2016. Снимка: Пресслужба на Елисейския дворец, Туитър Президентът на Франция Франсоа Оланд, в ляво и Хайдар Ал-Абади, премиер на Ирак. Багдад, Ирак. 2 януари 2016. Снимка: Пресслужба на Елисейския дворец, Туитър

Френският президент Франсоа Оланд пристигна в Ирак на 2 януари 2017 призори за среща с френския контингент от международната коалиция срещу Ислямска държава и с лидерите на страната.

Оланд се срещна с президента-кюрд Фуад Масум, с шиитския премиер на страната Хайдер Ал-Абади и със сунитския председател на парламента Салим Ал-Джубури, съобщи Елисейският дворец.

На брифинга с премиера Абади в Багдад Оланд посочи ИДИЛ като „единствен враг”, Ракка като „следваща цел” и „защита на цивилното население” като изискване на Франция.

„Всичко, което допринася за възстановяването на Ирак, помага за избягване на действия от страна на ИДИЛ на наша територия”, каза Оланд.

„Сътрудничеството в областта на разузнаването, хуманитарната помощ и икономиката трябва да се засили”, каза Оланд, цитиран от пресслужбата си в Туитър.

 

Заедно с министъра на отбраната Жан-Ив Льо Дриан Оланд отива в Ербил, Иракски Кюрдистан следобед, където са разположени френските спецчасти, които съветват пешмерга в боевете с ИДИЛ за  освобождаването на Мосул.

Демонстрация на Rafale на Dassault Aviation SA по време на авиосалона в Дубай, 9 ноември, 2015. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

От включването си в международната коалиция срещу ИДИЛ през септември 2014 Франция е осъществила над 5700 излитания, 1000 въздушни удара и е унищожила над 1700 обекта в Ирак или Сирия. Освен 14 самолета Rafale, базирани в Йордания и ОАЕ, около 500 френски войници са разположени в Ирак като съветници, без да вземат пряко участие в боевете.

Оланд предприе визитата си в Ирак в края на мандата, след като обяви, че няма да участва в президентските избори във Франция на 23 април 2017.

Посещението му съвпадна с новата вълна от атентати в Ирак.

Малко след като президентът кацна в Багдад, в Садр сити, преобладаващо шиитски квартал на столицата загинаха най-малко 16 души и 40 бяха ранени, съобщи АФП. На 31 декември 29 души загинаха при експлозии на три бомби на пазара в Багдад.

Последни новини
Още от Новини