Френските работници вече могат законно да игнорират имейли след работно време

Нов закон дава "право на изключване"

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Френските работници вече могат просто да кажат "не" на имейли от шефа си, когато са извън работно време, благодарение на нов закон, който влезе в сила в неделя, 01.01.2017, пише MarketWatch.

Законът "Право да изключване" дава на служителите законното право да игнорират свързани с работата им имейли след нормалното им работно време. Законът се прилага за всички дружества с повече от 50 служители, а фирмите трябва да излязат с кодекси за поведение, очертаващи часовете между които работниците са свободни от изпращане или отговаряне на работни имейли.

Това е част от усилията на френското правителство за намаляване на стреса и напрежението, свързани с работата. Поддръжниците на закона твърдят, че служителите, които са принуждавани да отговорят на имейли извън работното си време по същество полагат неплатен извънреден труд.

Напомняме, че Франция има 35-часова работна седмица.

Политиката е вдъхновен от подобна програма, функционираща във френския телекомуникационен оператор OrangeORA.

"Един от най-големите рискове при постоянната свързаност е балансът между личния живот и професионалния живот," твърди Бруно Метлинг, генерален директор на Orange пред радио Europe 1. "Специалистите, които се намери правилния баланс между личния и професионалния си живот изпълняват много по-добре работата си".

Новият закон е част от пакет от реформи в областта на трудовото законодателство, одобрен през май, в който са включени мерки, даващи свобода за по-лесно наемане и уволняване на работници.

Последни новини
Още от Новини