Енергийните компании в Близкия изток намаляват дълговото си финансиране

Спадът е 26% до $17,5 млрд. през 2016

Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg New Петролна платформа. Снимка: Diego Giudice/Bloomberg New

Енергийните компании в Близкия изток са намалили дълговото си финансиране с 26% през 2016, след като повишението в цените на петрола в края на годината повиши приходите, необходими за проучване и производство, предаде Bloomberg.

Общата сума на дълговите инструменти, емитирани от енергийните производители, в шестте страни от Съвета за сътрудничество в Персийския залив е спаднала с 26% до $17,5 млрд. от рекордните $23,7 млрд. през 2015, показват компилираните данни на Bloomberg. Петролната компания BB Energy Gulf DMCC в Дубай е била единственият кредитополучател през последните 6 месеца на 2016, заемайки $200 млн. за рефинансиране на дълг.

Графика: Bloomberg

Суровият петрол поскъпна с 16% през последните три месеца на 2016, след като страните производителки на ОПЕК и 11-те държави извън организацията се споразумяха за съкращаване на добива през 2017. Преди повишението на цената на петрола кредитирането растеше, енергийните компании се обърнаха към банките и инвеститорите търсиха кеш, след като разходите за кредитиране и цените на петрола се понижиха.

Ако цените на петрола се покачат, това ще помогне на компаниите да разчитат по-малко на кредитиране от международните пазари, коментира Джон Сфакианакис, директор на икономическите изследвания в Gulf Research Center.

Кредитополучателите също се въздържат да заемат, когато разходите се увеличават. J.P. Morgan Middle East Composite Index за доходността по дълга в региона, индикатор, който следи лихвите по кредитирането, достигна средно 4,7% през 2016 в сравнение с 4,43% през 2015. Индикаторът спадна до 16-месечно дъно в края на август. През декември Фед повиши лихвените проценти и прогнозира 3 повишения през 2017.

Правителствата на страните в Близкия изток от друга страна повишиха кредитирането след намаляване наполовина на цените на петрола от 2014. Саудитска Арабия постави рекорд на развиващите се пазари, след като емитира първите си международни облигации, набирайки рекордните $17,5 млрд. Катар пласира $9 млрд. облигации през май, а Абу Даби увеличи дълга си с $5 млрд. през април.

„Ако цените на петрола продължават да се повишават, производителите ще разчитат по-малко на международно кредитиране, особено в резултат на оскъпяване на кредита с очакваното повишение на лихвите от Фед“, коментира Сфакианакис. „Тази година ще бъде повторение на 2016. Ще видим повече поемане на дълг от правителствата и не толкова от страна на петролните компании“.

Последни новини
Още от Новини