Стрелба в нощен клуб в Истанбул на Нова година

Властите обявиха нападението за терористичен акт

Истанбул, Ортакьой, след нападението над нощен клуб. Снимка: Хабертюрк. Истанбул, Ортакьой, след нападението над нощен клуб. Снимка: Хабертюрк.

Десетки загинаха при нападение с огнестрелно оръжие в нощен клуб в Истанбул в новогодишната нощ, съобщиха CNNTurk, HaberTurk и Al Jazeera.

Спецчасти и специалисти по експлозиви претърсиха дискотеката в Ортакьой в центъра на града след нападанието, станало към 01:15 на 1 януари 2017.

Според валията на Истанбул Васип Шахин жертвите са 35 /към 02:30ч. на 1 януари 2017/. Сутринта броят на жертвит есе увеличи до 39 души.

Шахин каза, че нападателят е застрелял и полицай на входа на клуб Reina, на брега на Босфора, преди да влезе вътре и да открие огън на посоки срещу празнуващите 500-600 души.

Хюриет съобщава, че нападателят е стрелял с автомат Калашников.

Според първите непотвърдени информации нападателят бил с костюм на дядо Коледа.

Reina е един от най-популярните нощни клубове в Истанбул, посещаван от известни актьори и футболни звезди.

„Това е терористична атака. Най-малко 35 са загинали. 40 са ранени и са в болница”, каза по Al Jazeera валията на Истанбул.

В Истанбул за Нова година мерките за сигурност бяха повишени: 25 000 полицаи трябваше да осигуряват сигурността на многомилионния град.

Турция бе залята от вълна от нападения, приписвани на кюрдски бойци и джихадисти от ИДИЛ и през 2016 страната бе атакувана с рекорден брой терористични нападения.

На 10 декември, 44 души загинаха в двоен бомбен атентат в Истанбул след футболен мач на стадиона Бешикташ, отговорността за който пое организацията Соколите на свободата на Кюрдистан (TAK), смятани за радикално крило на незаконната ПКК.

На 29 юни 47 души бяха убити при троен бомбен атентат и въоръжено нападение на летище Ататюрк в Истанбул, за което властите обвиниха Ислямска държава.

На 31 декември за трети пореден ден Истанбул бе засегнат от голяма авария в енергийната система, която властите признаха за кибератака.

 

„Тероризмът отново показа своето лице като потопи в кръв Новогодишната нощ в Истанбул. Поредната цел бе животът на десетки свободни граждани от различни страни.  България е солидарна със своя съсед и съюзник Република Турция в този тежък момент“, се казва в съболезнователната телеграма на българското правителство до премиера на Турция Бинали Йълдъръм.

„Скърбим за невинно загиналите и желаем бързо възстановяване на пострадалите от атентата”, се казва още в телеграмата, съобщи правителственият пресцентър в мейл.

 

Посолството на САЩ в Турция съобщи в туит, че още на 22 декември е било издадено предупреждение за опасност по време на празниците за края на годината за Турция и различни части от Европа към американските граждани, но правителството на САЩ не е имало информация за конкретни заплахи.

„Противно на слуховете в социалните медии правителството на САЩ нямаше информация за заплахи срещу конкретни места, включително Reina Club и правителството не е предупреждавало американците да избягват конкретни квартали или места” се казва в съобщението.

 

Последни новини
Още от Новини