Почивните дни през Новата година

Спорна ли е корелацията между трудовата мотивация и качествената релаксация

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Почивните дни през 2017 бяха тема за коментар, както в залите на Парламента, така и в общественото пространство и медиите през вече отминалата 2016. Резултатът е, че от днес, 1 януари 2017, вече няма да сливаме почивни дни, но и няма да отработваме. Имаме и допълнителен почивен ден - понеделник, когато официален празник се падне в събота или в неделя. Това предвиждат промените в Кодекса на труда.

През новата 2017 тези случаи са два. Първият ще е още в началото на годината, когато след официалния неделен 1 януари, ще добавим към почивката си и понеделник, 2 януари. Бонус почивен понеделник ще получим и на 8 май, тъй като Гергьовден се пада в събота, пише Dnes.bg.

През февруари не се очертава никаква почивка, тъй като няма официални празници, но още в началото на месец март ще можем да си отдъхнем с дълъг уикенд от 3 (петък) до 5 (неделя) март.

Април и май ще са месеците, в които можем да си вземем най-качествен и дълъг отпуск. Тази година 4-те празнични дни на Великден се падат от 14 до 17 април. Ако тогава успеете да си извоювате 4 дни отпуск – от 18 до 21, то ще почивате общо 10 дни през пролетния април.

Почивен е и 1 май – Международният ден на труда. 6 май (Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия) се пада в събота, затова ще почиваме и в понеделника след него – на 8 май. Ако сте пропуснали да си починете през април, сега можете да слеете дните между 1 и 8 май и да почивате общо 10 дни. Тогава ще ви е необходим отпуск от 2 до 5 май.

Традиционно през месеците юни, юли и август няма официални празници, но пък тогава е времето за лежерната дълга лятна отпуска.

Следващият месец с празници е септември – тогава почивни са 6 септември (Съединението на България, сряда), който ще е единичен почивен ден в средата на седмицата, и 22 септември (Независимостта на България, петък), който отново ще образува дълъг уикенд. Тук идеите за отпуск са работните дни от седмицата между 4 и 8 септември, където може да ви се съберат 9 почивни дни, или от 18 до 21 - отново 9 дни.

Октомври и ноември са месеци без официални почивни дни.

През празничния декември ще почиваме от 23 (събота) до 26 ( вторник) – общо 4 почивни дни за Коледа. 31 декември е в неделя, като ще почиваме задължително и на следващия ден - 1 януари 2018 г.

Ако пък не ви се връща на работа след Коледа, спокойно можете да използвате последните дни от годишния си отпуск и да слеете дните от 27 до 29 декември. Това ще ви коства само 3 дни от отпуска, но пък ще ви даде 10 свободни дни, с които да посрещнете новата година по-уверени и освежени.

Последни новини
Още от Новини