Китай пуска глобална спътникова навигация до 2020

Beidou Navigation Satellite System (BDS) ще включва 35 сателита

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Китай ще предложи глобална спътникова навигационна услуга до 2020, съобщава GPS Daily.

Китай планира да изгради мрежа BeiDou, състояща се от 35 сателита за глобални навигационни услуги, която да бъде достъпна от 2020. Това се казва в Бялата книга, разпространена от Информационното бюро на китайския Държавен съвет.

Китай планира да започне предоставянето на основни услуги за държавите по Пътя на коприната от 2018, се казва в документа, озаглавен "Космически дейности на Китай 2016".

Китай ще цели непрекъснато повишаване на капацитета за обслужване на BeiDou-2 през следващите пет години, се посочва в Бялата книга.

Тя има за цел да предоставя на всички клиенти по-точни и по-надеждни услуги чрез съвременно наземни и сателитни системи за проследяване, посочва документът. 

Асоциацията за глобални сателитни и наземни навигазионни системи на Китай заяви в петък, 31.12.2016, че планира да разшири гражданските приложения на използваните от тях технологии, като разработва глобална сателитна навигационна мрежа на Китай, включваща сателитна навигация, която да се позиционира като конкурент на US Global Positioning System, под името Beidou Navigation Satellite System - BDS.

Асоциацията обяви, че ще проведе поредица от дейности, включително демонстрации и конференции, започващи през януари. Инициативите ще включват експерти от индустрията, заинтересовани компании и други заинтересовани страни, като целта е да се търси нова бизнес употреба за граждански цели на базираните в Китай системи за наблюдение.

"Ние вече имаме изградена системата, свързваща стотици градове в Китай. Следващата стъпка ще бъде да се насърчи и стимулира развитието на гражданската употреба на Beidou и да се върви към просперитет", заявява Миао Кианджин, генерален секретар на асоциацията.

Последни новини
Още от Новини