Ефирът на БНР - без съвременна българска музика от днес

СЕМ се застъпва за БНР в спор с Музикаутор

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Българското национално радио спира от днес излъчването на съвременна българска музика заради спор с Музикаутор.

Българският Съвет за електронни медии (СЕМ) изрази "загриженост" от новината, че съвременната българска музика ще секне на честотите на Българското национално радио. 

С едностранното прекратяване на договора между радиото и един от най-големите съюзи, защитаващи правата на композиторите и музикантите в България,Музикаутор, ще бъдат накърнени интересите на аудиторията, твърди СЕМ.

В петък, 30.12.2016, от БНР съобщиха, че с настъпването на Новата година в програмите на Националното радио няма да може да звучи съвременна музика. 

"Причината е едностранното прекратяване на договора с БНР от страна на Музикаутор и забраната от страна на сдружението в ефира да звучи музика, чиито права се държат от него. „Музикаутор“ е сдружение за колективно управление на авторски права, което представлява една много голяма част от авторите на музикални произведения и свързаните с тях литературни произведения", се казва в съобщението.

През последните 6 месеца Българското национално радио води безрезултатно преговори с „Музикаутор“, обясняват от БНР. "Възползвайки се от монополното си положение „Музикаутор“ настоява за трикратно увеличение на парите, заплащани от Радиото за авторски права на музикални произведения".

Искането на „Музикаутор“ е непосилно за бюджета на БНР. Парите, отпуснати на Радиото от държавния бюджет, са непроменени, което означава, че ако приемем искането на „Музикаутор“,  ние трябва да пренасочим средства,  като например да закрием една от регионалните ни програми, което би нарушило интересите на обществото и би накърнило обществената мисия на радиото, се казва още в изявлението на Българското национално радио.

БНР е обществена медия, която поддържа 6 музикални състава - Симфоничен оркестър, Биг бенд, Смесен хор, Детски радиохор, Оркестър за народна музика и музикална група „Радиодеца“. Работи се в тясно сътрудничество с българските композитори, с българските изпълнители, припомнят от радиото. 

До уреждането на взаимоотношенията ни с „Музикаутор” в нашите програми ще звучат единствено изпълнения, чийто права са погасени по давност – класическа музика, джаз и автентичен фолклор. Обръщам се към Вас с молба да проявите разбиране и да останете верни на програмите на БНР.

"Въпреки че СЕМ не може да се намеси във взаимоотношенията между медия и съюз за защита на авторски права, позицията на БНР като публична медия е "важна културна институция с огромен принос в продължение на дълги години за създаването, записването и представянето на музика за всички поколения на България", заявяват от СЕМ. 

Налице е "обществен интерес" от разнообразна музика, която да присъства в програмите на БНР, отбелязва СЕМ.

Последни новини
Още от Новини