Засилени мерки за сигурност в очакване на 2017

Тази година проблемите на сигурността са на едно от първите места на всички континенти

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Светът е в очакване на настъпването на 2017, като честванията ще преминат под знака на засилени мерки за сигурност, предава Франс прес.

2016 беше белязана от серия кървави атентати срещу мирни граждани. Дългият списък от засегнати градове включва Уагадугу, Истанбул, Орландо, Брюксел, Багдад, Берлин, Ница. В много от тях атентатите бяха насочени срещу събралите се хора - сценарий, от който силите за сигурност се опасяват особено много през тази новогодишна нощ.

Въпреки това хората ще се съберат тази вечер по улиците в Азия, Близкия Изток, Африка, Европа и Америка, за да изпратят една година, белязана от политическа и геополитическа несигурност. Поради часовата разлика Сидни ще стане първият голям град, посрещнал Новата година. Там тя настъпва в 13,00 ч. по Гринуич. 2000 допълнителни полицаи ще бъдат разположени в Сидни.

В Сидни вече празнуват хиляди. Очаква се общо милион и половина души да се съберат в района на пристанището, за да видят фойерверките на стойност 7 млн. австралийски долара (5,04 млн. американски долара), с които Австралия ще посрещне 2017, съобщи ДПА, цитирана от Investor.bg.

В Тайланд фойерверките са забранени поради едногодишния траур, обявен по повод смъртта на крал Пумипон Адулядет през октомври. Очаква се обаче хиляди да се съберат, за да изпеят композирана от покойния крал песен, последвана от националния химн.

Очаква се най-малко 100 000 души да се съберат за церемониите на площад Санам Луанг в Банкок, отбелязва ТАСС.
Жителите и гостите на японската столица Токио също ще посрещнат Новата година при засилени мерки за сигурност. В района Сибея, където по традиция се провеждат новогодишните празненства, тази година за първи път ще бъде забранено всякакво автомобилно движение от 22,00 ч. до 02,00 ч. след полунощ, за да се предотвратят терористични атаки.

Подстъпите към района ще бъдат преградени с полицейски автобуси и джипове, за да се попречи на евентуални злонамерени действия. Близо до местата, където ще се съберат много хора, ще бъдат разположени части на полицейските спецсили за бързо реагиране.

По време на празничните мероприятия полицаите ще използват разработена от частни компании система за прогнозиране и моделиране на поведението на тълпата, за да могат при необходимост да предприемат мерки и да не допуснат фатални масови тъпканици, отбелязва ТАСС.

Тази година проблемите на сигурността са на едно от първите места на всички континенти, отбелязва АФП. В Берлин на подстъпите към Бранденбургската врата ще бъдат разположени бетонни блокове и бронирани коли. В Кьолн ще бъдат засилени мерките за сигурност - около 1500 полицаи ще патрулират по улиците - 10 пъти повече от миналата новогодишна нощ, като 300 ще бъдат на площада до катедралата и централната гара, където станаха много от масовите сексуални посегателства. Нови камери с висока резолюция са инсталирани и кадрите се предават пряко в централата на полицията.

Мерките за сигурност са засилени и около площад "Св. Петър" в Рим, където папа Франциск ще отслужи литургията в полунощ.

Близо 100 000 полицаи, жандармеристи и военни са мобилизирани във Франция. Само в Париж се очаква да се съберат половин милион души.

Над два милиона души се очаква да се съберат в Рио де Жанейро на плажа Копакабана. Поради икономическата криза обаче празничните фойерверки там ще бъдат съкратени от 16 на 12 минути.

Общо общинските власти на Рио де Жанейро ще похарчат за фойерверки 5 милиона реала (около 1,5 милиона долара), отбелязва ТАСС.

Америка ще бъде последният континент, посрещнал Новата година, отбелязва АФП. На ключови места в Ню Йорк ще бъдат разположени 165 "блокиращи" превозни средства, включително боклукчийски камиони. Много от тях ще бъдат наредени край Таймс скуеър, където се очаква да се съберат над 1 милион души.

Тази година празнуващите ще разполагат и с една допълнителна секунда, за да направят нощта уникална, отбелязва АФП. Последната минута от 2016 г. ще трае с една секунда повече от нормалното. Допълнителната секунда помага да се приведе астрономическото време, свързано с въртенето на Земята, в нормалните норми. 

Последни новини
Още от Новини