Русия отвръща на удара?

Руското правителство ще експулсира 35 американски дипломати в отговор на действията на САЩ

Червеният площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Червеният площад в Москва. Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Руският външен министър Сергей Лавров обяви, че Русия възнамерява да експулсира 35 американски дипломати в Москва и Санкт Петербург в отговор на решението на САЩ да изгони също толкова руски дипломати, съобщи Bloomberg.

Лавров поиска от руския президент Владимир Путин да одобри подобен ход в отговор на решението на САЩ. „Разбира се, че не можем да оставим подобни действия без отговор“, коментира външният министър пред журналисти в петък.

Известяването дойде ден, след като президентът Барак Обама обяви изгонването на 35 руски дипломати от САЩ и наложи санкции срещу четирима високопоставени членове на Главното разузнавателно управление (ГРУ) – руската военна разузнавателна служба, която според САЩ стои зад кибератаките по време на изборите в страна.

Руското правителство, което отрича, че стои зад хакерството, подчерта, че решението е било взето от Обама и обвини настоящата администрация в опит да саботира обещанието на новоизбрания президент на САЩ Доналд Тръмп да подобри отношенията с Москва. Тръмп неколкократно заяви, че иска да си сътрудничи с Путин в борбата срещу тероризма и че може да преразгледа санкциите, наложени заради участието на Русия в конфликта с Украйна.

САЩ също така обяви затварянето на два обекта в Русия в Ню Йорк и щата Мериленд. В отговор на това Русия може да забрани достъпа на САЩ до две постройки в Москва.  

Последни новини
Още от Новини