Стартира проектът за водния цикъл на Добрич

Проектът е за 115 млн. лв, като 86,2 млн. лв. са европейски пари

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева и кметът на Добрич Йордан Йорданов подписаха договор за изграждане на водния цикъл на града. На церемонията по подписването присъства министър-председателят в оставка Бойко Борисов. Проектът е на стойност 114 901 132 лв., от които 86 227 183 лева е размерът на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, съобщават от Министерството на околната среда и водите.
 
Проектът включва три важни компонента, сред които и водоснабдяването на града. Загубите на вода в Добрич достигат близо 83 процента. Голяма част от водоснабдителната мрежа в града е изградена от азбестови тръби, положени в периода 1950-1970, което води до често спиране на водата, аварии и проблеми както за гражданите, така и за ВиК оператора.
 
Чрез реализацията на този проект целият град ще бъде обхванат и ще намалеят загубите на вода. Ще бъде рехабилитирана и част от канализационната мрежа, включваща главните колектори, отвеждащи до пречиствателната станция отпадъчните води. Съоръжението изцяло ще бъде разширено и модернизирано, което ще осигури и биологично пречистване с отстраняване на азот и фосфор. „С това ще изпълним ангажимента си да не допускаме замърсяване и водите, които се заустват в р. Добричка да отговарят на всички норми и стандарти“, каза Василева. Тя обобщи ползите от проекта, свързани със здравето на хората, създаването на предпоставки за благоустрояването на Добрич, привличането на инвестиции и създаването на нови работни места.
 
„В следващите 24 до 30 месеца ще вървим в кал и вода, но след завършването на водния цикъл ефектът ще бъде усетен във всеки дом“, каза кметът на Добрич Йордан Йорданов.

Последни новини
Още от Новини