Русия обяви споразумение за примирие в Сирия

Спирането на огъня влиза в сила в полунощ на 30 декември 2016

Старият град. Дамаск, Сирия. 14 февруари 2007. Photographer: John Wreford/Bloomberg News. Старият град. Дамаск, Сирия. 14 февруари 2007. Photographer: John Wreford/Bloomberg News.

Постигнато е споразумение между страните в сирийския конфликт по прекратяване на огъня на територията на страната и започване на мирни преговори, съобщи РИА Новости, цитирайки президента Владимир Путин на 29 декември 2016.

„Току-що дойде съобщение, че преди няколко часа се е случило събитие, което не просто дълго чакахме, но за настъпването на което много работихме. Подписани са три документа.

Първият – между сирийското правителство и въоръжената опозиция за прекратяване на огъня в Сирия.

Вторият – комплекс мерки за контрол на режима за прекратяване на огъня.

И третият – заявление за готовност за започване на мирни преговори”, каза Путин по време на среща с министрите на външните работи и отбраната, цитиран от РИА.

Миналата седмица в Москва се събраха външните и военните министри на Русия, Иран и Турция за разговори по кризата в Сирия и за готовността да гарантират споразумението между Дамаск и опозицията.

„В резултат на усилията ни враждуващите страни в Сирия постигнаха споразумение за национално примирие, което ще влезе в сила в 00:00ч. на 30 декември 2016. Ние приветстваме това развитие на ситуацията”, съобщи МВнР на Турция на сайта си.

 

Сирийската армия потвърди примирието, което влиза в сила на 20 декември в полунощ, съобщи АФП. Примирието изключва джихадистите от Ислямска държава и тези от Фронта Ал Носра, бившия сирийски клон на Ал-Кайда.

Руският президент обяви „намаляване” на руското военно присъствие в Сирия, съобщи АФП. Според Путин това няма да попречи на Москва да помага на правителството на Башар Асад в борбата с тероризма, съобщава ТАСС, цитирайки външния министър Сергей Лавров.

 

Новината за постигнатото примирие съобщава и ББС. Агенцията цитира турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който по-рано каза, че Русия и Турция ще са гаранти за изпълнението му. Двете страни подкрепят противоположни страни в конфликта, съобщава ББС.

Последни новини
Още от Новини