Бюджетът на Саудитска Арабия ще успее ли да насърчи растеж

Джон Сфакиянакис, директор икономически изследвания Gulf Research Center

СТроителство в King Abdullah Financial District (KAFD). Риад, Саудитска Арабия. 1 декември 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg СТроителство в King Abdullah Financial District (KAFD). Риад, Саудитска Арабия. 1 декември 2016. Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Саудитска Арабия прие в средата на декември исторически план, който в 84 страници описва как най-голямата арабска икономика смята да балансира бюджета си до 2020. Документът включва ограничаване на капиталовите разходи, осигуряване на нови доходи и стимулиране на частния сектор. По какъв начин властите в кралството ще осигурят растеж през 2017 и след това?

Джон Сфакиянакис, директор икономически изследвания Gulf Research Center коментира инициативите за насърчаване на растежа, реакцията на пазара и прогнозните цени на петрола и очакванията за обемите производство в интервю за Bloomberg от Атина на 29 декември 2016.

"Хубавото нещо за бюджета на 2017 е в това, че няма да има натиск над не-петролните приходи за голямо увеличение. Затова виждаме малка цифра и някои хора казаха, че това не е добре. Всъщност е чудесно. Защото това помага на ръста на частния сектор", каза Сфакиянакис.

Чуйте цялото интервю във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини