S&P потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на НЕК

Проблемите продължават въпреки предприетите структурни реформи

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Кредитната агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния рейтинг на Националната електрическа компания (НЕК) на ниво В с негативна перспектива, аргументирайки се с продължаващите проблеми за компанията, както и за цялата холдингова структура на Българския енергиен холдинг (БЕХ), въпреки предприетите структурни реформи от правителството. Новината стана ясна от съобщение в Bloomberg терминала.

Рейтингът отразява продължаващия натиск върху дълговете на компанията, ако приходите ѝ останат слаби или ако предизвикателствата за енергийния сектор в България се запазят.

Към края на септември над 90% от дълговете на НЕК, които са в размер на 2,4 млрд. лева, са към Българския енергиен холдинг. Към тези задължения се добавят и още 601 млн. евро, които компанията получи от държавния бюджет. Средствата бяха отпуснати, за да бъде погасено задължението към руската "Атомстройекспорт" за оборудването за АЕЦ "Белене", припомня Investor.bg

От S&P посочват, че финансовите позиции на държавната компания остават неустойчиви в дългосрочен период, а посрещането на финансовите й задължения основно зависят от това колко бързо последните промени в регулаторните условия ще се превърнат в положителен паричен поток.

Агенцията признава намаляването на загубите на НЕК, но за първите девет месеца на годината компанията все още записва негативни резултати във финансовите си отчети. В мотивацията за решението за рейтинга на държавната компания са записани още и опасения за ликвидността й през следващите 12 месеца.

БЕХ обаче е в състояние да подкрепи компанията за повишаване на ликвидността, посочват от кредитната агенция.

Последни новини
Още от Новини