Състоянието на най-богатите хора в света нарасна с $237 млрд.

Разочароващите данни в Китай, Brexit и Тръмп – събитията, които предизвикаха голяма волатилност на глобалните пазари

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

В една година, в която популизмът в Европа и САЩ набра инерция, състоянието на най-богатите хора в света нарасна с $237 млрд. към края на 2016 в сравнение с началото на годината, пише Bloomberg.

Повлияно от разочароващите данни в Китай в началото на годината, вота за излизане на Великобритания от ЕС в средата на 2016 и избора на милиардера Доналд Тръмп за президент на САЩ в края, нетното дневно състояние на най-заможните хора в света, което достигна равнище от $4,8 трлн. през годината, се повиши с 5,7% до ниво от $4,4 трлн. към края на търговската сесия на 27 декември, показва Bloomberg Billionaires Index.

Печалбите бяха водени от един от най-известните инвеститори Уорън Бъфет, който добави $11,8 млрд. през 2016, след като стойността на вложенията на неговата компания Berkshire Hathaway Inc. в банковия и авиационния сектор скочи след победата на Доналд Тръмп. Бъфет, който обеща да използва по-голяма част от своето богатство за благотворителност, дари $2,6 млрд. от състоянието си под формата на акции през юли.

Графика: Bloomberg

2016 беше задвижвана от събитията в световен план. Световните новини движеха цените повече отколкото фундаментите“, коментира Майкъл Коул, президент на Ascent Private Capital Management. „Вярата, че Тръмп ще дойде и ще дерегулира голяма част от икономиката е факторът, който движи пазарите в момента“.

 

Последни новини
Още от Новини