Русия се насочва към трудна 2017

Липсата на структурни реформи дърпа икономиката надолу

Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg Руският президент Владимир Путин. Снимка: Bloomberg

Изминаващата година беше изпълнена със серия неочаквани събития, но за много руснаци това може да е годината, през която страната се измъква от три години на международни санкции и изолация, демонстрирайки национално единство зад президента Владимир Путин и дори свиване на най-лошата рецесия от близо две десетилетия, пише Business Insider.

Политиката на Кремъл изглежда триумфира в Сирия и дори Украйна, докато противниците на Москва тънат в хаос.

Повечето анализатори смятат, че икономиката на Русия ще продължи да се свива през тази година, но ще започне да се възстановява през 2017. Путин се радва на обществено одобрение от над 80% и избирателите осигуриха внушителна победа на неговата партия на изборите през септември.

И нещо, което за повечето руснаци изглежда сюрреалистично - Вашингтон обвинява Кремъл в това, че стои зад избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ. Някои в САЩ дори твърдят, че Путин подготвя провал на Запада – цел, която бившият СССР не успя да постигне след 70 години опити.

„Изглежда много руснаци вярват, че Путин има голямо влияние или поне, че победата на Тръмп е един вид триумф на идеите на руския президент. Путин подкрепя антиглобализма и поставя на първо място националните интереси“, коментира социологът Олга Кръщановская.

Очаквания за бъдещето

Но въпреки всички тези привидно добри новини, много руснаци изглеждат силно притеснени за 2017. Голяма част от тях са станали свидетели на възходите и паденията от последните 25 години – от мъчителния срив на тяхната супердържава, през десетилетие на икономическо отчаяние и социален упадък, до няколко години на съживяване.

На базата на миналия опит не могат да се откроят добри и стабилни времена за Русия и допитванията показват, че повечето хора се съмняват дали изобщо ще настъпи период на продължително подобрение.

Все пак има аргументи да се надяваме, че Путин може да реши да въведе дълго чаканите структурни реформи, за да подкрепи икономиката, да стимулира малкия бизнес и да извади Русия от зависимостта й от износа на нефт и газ.

Дори страната да се върне към икономически растеж през следващата година и цената на петрола да се повиши, това няма да е достатъчно да възстанови бързия растеж от предишното десетилетие. Бумът извади милиони руснаци от бедността и даде популярност на Путин. Но за да се повторят тези времена, са необходими широкообхватни реформи, за които президентът говори, но не реализира.

Последни новини
Още от Новини