Правителството одобри категоризацията на плажовете

Определят се четири големи групи плажове

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри промените, свързани с категоризацията на плажовете. Целта им е да се създаде необходимата нормативна база за въвеждане на възможността за групиране и класифициране на морските плажове съобразно техните физико-географски дадености и видовете туристически услуги, които могат да бъдат предоставяни в рамките на дейностите по стопанисването им. 

Промените бяха одобрени с приемането на проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Предложена е цялостна преработка на административно-наказателните норми с цел да бъде определена компетентността на органите при установяване на административни нарушения и налагане на наказания.

Предвидена е и процедура и ред за прилагане на принудителните административни мерки.

Идеята за групиране на плажовете по определени критерии беше лансирана от министъра на туризма Николина Ангелкова още миналата година, припомня Investor.bg. На база посочени критерии се предвижда да се определят и концесионните плащания, както и пределните цени на предлаганите услуги по плажовете – например наем на чадъри и шезлонги.

Определят се четири големи групи плажове – в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм.

Към всяка основна група плажове ще има подгрупи, които ще бъдат определени с наредба на министъра на туризма.

Отделните подгрупи плажове ще се определят според различни критерии. Предвидени са минимални изисквания за осигуряване на площи за свободно плажуване, както и за допълнителни търговски и развлекателни услуги.

Предвижда се и създаването на публичен регистър на плажовете, който също ще се прави и поддържа от Министерството на туризма.

Последни новини
Още от Новини