Петролната търговия ще остане слаба до петък

Цената на черното злато записва лек ръст при слаба търговия

Петролен танкер. Снимка: freeimages.com Петролен танкер. Снимка: freeimages.com

Цената на петрола записва лек ръст на фона на слаба търговия, а инвеститорите са в позиция на изчакване да видят дали сделката в ОПЕК и извън картела за понижение на добива ще се спазва, пише Investor.bg.

Споразумението трябва да започне да се прилага от 1 януари и е с продължителност шест месеца. Договореното общо понижение възлиза на 1,8 млн. барела дневно.

Американският лек суров петрол WTI поскъпва с 0,37% до 54,10 долара за барел, а цената на европейския бенчмарк Брент расте с 0,33% до 57,02 долара за барел към 10:50 часа българско време.

„Има смесени очаквания за пониженията, търговията е слаба, така че първите две седмици на януари ще са критични“, казва Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни. „Ако има проблем или някаква индикация за несъгласие, ще видим спад в цените на петрола“, допълва той.

В знак, че големите производителки изглежда ще спазват споразумението, Венецуела, която е членка на ОПЕК, обяви, че ще съкрати добива с 95 хил. барела дневно през 2017 г.

Руският гигант „Газпром“ заяви, че планира да увеличи добива си с 4,5-5% през следващата година, което е по-малък ръст в сравнение с по-ранните му намерения.

Очаква се до петък търговията на петролния пазар да остане слаба.

Последни новини
Още от Новини