Общо 2,07 млн. лв. са събрани от кампании за Хитрино

Общественият съвет започна разпределянето на средствата по пера

Гара Хитрино. 10 декември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria Гара Хитрино. 10 декември 2016. Снимка: Олег Попов/BloombergTVBulgaria

Близо 2 070 000 лева са събраните средства за с. Хитрино от благотворителната кампания на БЧК в помощ на пострадалите. Това стана ясно по време на първото заседание на Обществения съвет, който ще разпределя парите в помощ на селото.

Председатели са омбудсманът Мая Манолова и председателят на БЧК Христо Григоров.

„Националната благотворителна кампания е събрала 2 067 495 лева. Около 1 млн. лева от общата сума са постъпили по банков път, а 1.03 млн. лв. - чрез есемеси“, съобщи по време на заседанието председателят на БЧК Христо Григоров, който е съпредседател на Обществения съвет за Хитрино.

„От събраните средства 160 000 лева ще отидат за топъл обяд за четири месеца за пострадалите в Хитрино. На заседанието бе обсъден и въпросът как и по какъв начин да се заделят и предоставят пари на хората за обзавеждане и електроуреди. Аз съм против централизираната покупка на ел. уреди – хладилници, печки или други домакински пособия, защото това винаги поражда подозрения, защо точно тази фирма, защо точно този магазин или тази верига. Хората имат нужда от определени уреди и вещи в собственото си жилище. След конкретна оценка ще се определят средни цени за обзавеждане и парите ще бъдат разпределени от Националния обществен съвет“, обясни омбудсманът Мая Манолова, съпредседател на Обществения съвет.

По думите й, помощта от кампанията на БЧК може да стигне до хората от с. Хитрино по най-бързия начин, за разлика от средствата, които се отпускат от ЕК и от правителството, за които се иска повече бюрократични процедури.

„Общественият съвет може да бъде по-гъвкав и да се отзове на конкретните потребности от момента, в които бъдат заявени от хората. Като Национален обществен съвет по дарителската кампания  ще работим в тясна връзка с местния обществен съвет на с. Хитрино, който се ползва с високо доверие сред хората  и е избран на тяхно общоселско събрание“, посочи още омбудсманът.

В състава на Обществения съвет влизат Мая Манолова, омбудсман на Република България и съпредседател на съвета, Христо Григоров – председател на БЧК и съпредседател на съвета, Николай Чобанов – член на НС и председател на БЧК – Шумен, Красимир Гигов – генерален директор на БЧК, Василка Каменова – зам.-генерален директор на БЧК, комисар Георги Гатев – главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, Донка Иванова – областен управител на Шумен, Нуридин Исмаил – кмет на Община Хитрино, Десислава Петкова – старши експерт в НАП, Емил Евлогиев – член на Сметната палата, Теодора Дачева – заместник изпълнителен директор на НСОРБ, Кремена Кадиева – главен юрисконсулт на БНТ, Гена Трайкова – БТВ, Силва Зурлева – председател на СД на Нова ТВ, Уляна Пръмова – БТА, Милен Митев – БНР. 

Последни новини
Още от Новини