Кабинетът отмени тавана на доплащането за лекарства

Отмяната на правилото е необходимо с оглед запазване на многообразието от лекарствени продукти на българския пазар

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

На последното си заседание за тази година кабинетът реши да отмени поправката в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти. С тази стъпка таванът на доплащането за лекарства, който министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов се опита да прокара, няма да влезе в сила, съобщи Investor.bg

Решението на правителството идва след предложение от здравното министерство. То предложи да се отмени заложеното в наредбата правило, според което пациентите не могат да доплащат за лекарства от позитивния списък повече от 60% от цената на опаковка на най-евтиния продукт в дадена група медикаменти.

Влизането в сила на разпоредбата се отлага с цел извършване на допълнителен анализ и недопускане възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти, посочва се в мотивите на министрите.

Анализът е показал, че голяма част от сега съществуващите лекарствени продукти на българския пазар няма да могат да отговорят на изискванията и ще бъдат изтеглени от него. Това от своя страна може да доведе до компрометиране на започналото лечение или до неговото преустановяване, пише в решението.

Отмяната на правилото е необходимо с оглед запазване на многообразието от лекарствени продукти на българския пазар, съответно широк кръг на избор на лечение от страна както на лекуващия лекар, така и на пациента. Допълнително положително въздействие ще се реализира и по отношение на запазване на основните принципи на свободна конкуренция между стопанските субекти, допълва съобщението.

Петър Москов предложи т. нар ценови коридор в края на 2015 с идеята правилото да влезе в сила тази година.

На два пъти здравното министерство отлагаше задействането му с основен мотив адаптиране на софтуера на аптеките и изчерпване на наличностите от лекарства със старите цени.

Последно разпоредбата трябваше да започне да се прилага от началото на 2017.

Срещу разпоредбите се обявиха фармацевтичните компании, които предупредиха, че мярката ще доведе до масово изтегляне на лекарства от пазара.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) също предупреди, че таванът на доплащанията ще доведе до ограничаване на конкуренцията.

Последни новини
Още от Новини