Акциите на Toshiba поевтиняха с още 20%

Във вторник книжата изтриха 12% от стойността си

Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg Снимка: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Акциите на Toshiba продължават да поевтиняват, сривайки се с още 20% в началото на търговската сесия, след като вчера изтриха 12% от стойността в отговор на оповестяването за ново отписване за милиарди йени, съобщи Investor.bg

Проблемите на японския технологичен конгломерат Toshiba, свързани с придобиването на американски производител на електроцентрали, доведоха до срив на цената на акциите му в сряда. В началото на сесията цената се срина с 20 на сто, което е границата за дневни колебания, вследствие на което търговията с книжата бе преустановена, предаде BBC. 

Книжата вече загубиха 12 на сто от стойността си във вторник, след като мениджмънтът на компанията обяви, че разходите за проектите за ядрени електроцентрали на наскоро придобитото от американското ѝ дружество Westinghouse Electric ядрено поделение на Chicago Bridge & Iron (CB&I) ще са много по-високи от очакваното досега.

Точният размер на отписването Toshiba ще обяви през февруари. Според пазарните наблюдатели тогава може да се стигне дори до наличие на отрицателен собствен капитал, което в крайна сметка ще означава и край на листването ѝ.

През миналата година Toshiba вече отписа от балансовата стойност на Westinghouse 260 милиарда йени, което е равно на повече от 2 млрд. евро. „Това е неочаквано, и то точно в момент, в който опасенията за състоянието на групата започват да намаляват", казва Йошинори Огава от Okasan Securities. От началото на годината до 23 декември книжата на Toshiba поскъпнаха с 93%, отбелязва той, цитиран от Dow Jones.

Огромната загуба ще бъде пореден удар за конгломерата, който се надява да се възстанови от счетоводния скандал за 1,3 млрд. долара, както и отписването на над 2 млрд. долара от стойността на нейния бизнес в сферата на ядрената енергетика през предходната фискална година. Оттогава насам японският концерн се опитва да свие размера на бизнеса си, концентрирайки се над по-високодоходен бизнес, като дори продаде медицинското си поделение на Canon.

Последни новини
Още от Новини