Румънският президент отхвърли Севил Шайде за премиер

Йоханис не обясни решението си

Палатът на народите - сградата на румънския парламент, която е и втората най-голяма правителствена сграда в света след Пентагонът. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg Палатът на народите - сградата на румънския парламент, която е и втората най-голяма правителствена сграда в света след Пентагонът. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Президентът на Румъния Клаус Йоханис отхвърли кандидатурата на Севил Шайде за министър-председател, съобщи Bloomberg.

Йоханис призова партията на социалдемократите да избере някой друг да състави правителство, след като нейният председател Ливиу Драгня номинира Шайде.

Севил Шайде можеше да стане първата жена и първата мюсюлманка министър-председател на Румъния.

Йоханис не обясни решението си, съобщава ВВС. След обявяването на кандидатурата й се заговори, че тя би била „марионетка” на Драгня, пише агенцията.

Социалдемократите спечелиха изборите в Румъния на 11 декември 2016, но самият Драгня не може да оглави правителството, защото е с двугодишна условна присъда за изборна измама.

„Социалдемократите или ще изберат безопасно решение и ще номинират кандидат, който ще е приемлив за Йоханис, или ще поемат по трудния път на борбата”, каза Кристиян Първулеску, декан на университета по политически науки в Букурещ, цитиран от Bloomberg.

„Изборът на второто решение би било грешка, защото и без това вече изгубиха част от електората като предложиха Шайде”.

Президентът Йоханис също има право да номинира премиер след консултации в парламентарно представените партии. Два неуспешни опита за съставяне на правителство биха предизвикали предсрочни избори.

Последни новини
Още от Новини