Panasonic и Tesla ще правят соларни модули в Бъфало

Производството на PV модули започва през лятото на 2017

Фотоволтаичен соларен панел на Panasonic Corp., произвеждан в завода на компанията в Ишияма, префектура Шига, Япония. 23 юли 2015. Photographer: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg Фотоволтаичен соларен панел на Panasonic Corp., произвеждан в завода на компанията в Ишияма, префектура Шига, Япония. 23 юли 2015. Photographer: Buddhika Weerasinghe/Bloomberg

Японската група Panasonic Corp. ще инвестира над 256 млн. долара в производствена мощност на американската Tesla Motors на Илън Мъск в Бъфало за фотоволтаични клетки и модули. По този начин ще се задълбочи партньорството между двете компании, съобщава AFP.

Двата компонента са основни елементи за соларните панели. Двете компании искат да постигнат обем на производство, равен на 1 гигават до 2019.

Илън Мъск, директор на  Tesla Motors Inc. /вляво/, Джефри Страубел, съосновател на Tesla Motors Inc. /в средата/ и Йошихико Ямада, консултант в Panasonic Corp. /вдясно/ в новия завод Gigafactory в Спаркс, Невада, 26 юли 2016. Photographer: Troy Harvey/Bloomberg.

Сътрудничеството между двете Panasonic и Tesla, договаряно от седмици, зависеше от сближаването между Tesla и производителя на слънчева енергия SolarCity.

През ноември Tesla и SolarCity най-после получиха от акционерите си зелена светлина за сливането.

Tesla, която ще използва фотоволтаични компоненти в съчетание с мощностите си за съхраняване на електричество обещава създаването на 1400 работни места в Бъфало. Tesla и Panasonic ще работят заедно за разработката на нови технологии за друг завод на SolarCity в Калифорния.

Японската Panasonic, която се оттегля от сегмент на потребителската електроника с тесни маржове, за да насочи към производство на автомобилни компоненти и други дейности за корпоративни клиенти,ще поеме инвестициите, необходими в Бъфало от няколкостотин милиона долара.

Американският производител на електромобили Tesla се ангажира в дългосрочен план да купува произведените продукти, наред с изграждането на заводските съоръжения и инфраструктура.

В съвместното си съобщение във вторник, 27 декември, двете компании казват, че планират да започнат производство на PV модули през лятото на 2017 и да го увеличат до 2019.

Tesla работи ексклузивно с дългогодишния си партньор Panasonic за батериите на Model 3, първия масов модел на компанията. Panasonic е също така изключителен доставчик на батериите за Model S и Model X.

Tesla Model X SUV в Тилбург, Холандия. 9 декември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини