Израел ограничава дипломатически отношения

Решението е заради резолюция 2334 на Съвета за сигурност

Израелската страна на стената, отделяща Ерусалим от Западния бряг. 14 май, 2004. Photographer: Esteban Alterman/Bloomberg News Израелската страна на стената, отделяща Ерусалим от Западния бряг. 14 май, 2004. Photographer: Esteban Alterman/Bloomberg News

Израел потвърди на 27 декември 2016, че „ограничава” дипломатическите си отношения със страните, гласували за резолюцията на ООН № 2334 от 23 декември срещу заселването на окупираните палестински територии, съобщи АФП. Говорителят на МВнР на Израел Емануел Насон каза, че „временно се намаляват” посещенията и работата с посолства, без да дава повече подробности.

Израел спря и финансирането от 7,9 млн. долара на институции на ООН.

На 23 декември вечерта Съветът за сигурност на ООН гласува резолюция за спиране на заселването в окупираните от Израел палестински територии на Западния бряг и в Източен Ерусалим.

 

Според текста на документа „тази политика няма правно основание и представлява нарушение на международното право, като е голямо препятствие за прилагането на решението за две държави”.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху веднага каза, че няма да се подчини.

САЩ гласуваха „въздържал се” след като от 2011 до сега блокираха текста за осъждане на заселването на окупираните територии след 1967.

Текстът бе приет с гласовете на 14 страни в Съвета за сигурност.

В него се подчертава, че международната общност не признава никое от действията на Израел, извършени на окупираните територии след тяхната окупация през юни 1967. Той призовава страните „за вземат незабавни мерки за предотвратяване на всякакво насилие срещу цивилни, включително терористични и провокативни актове, както и разрушения”.

Проекторезолюцията бе внесена от Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал и Венецуела.

В момента Съветът за сигурност на ООН освен петте постоянни членове – Китай, Франция, Русия, Великобритания и САЩ, включва още и 10 непостоянни членове: Ангола, Египет, Япония, Малайзия, Нова Зеландия, Сенегал, Испания, Украйна, Уругвай и Венецуела.

580 000 израелци /от общо 8,1 млн. население/ живеят в 123 разрешени от правителството на Израел селища и около 100 неоторизирани селища на Западния бряг и 12 големи квартала в Източен Ерусалим, по данни, цитирани от Bloomberg.

Десетки чуждестранни външни министри ще се съберат във Франция на 15 януари, за да търсят решение за преговорите между Израел и палестинците.

Последни новини
Още от Новини