България - на второ място в света по производство на деликатес

80% от продавания като френски гъши дроб е произведен в България

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Българският гъши дроб е на второ място по производство в света, а 80% от продавания по света френски деликатес е от България, но е преетикетиран, съобщава белгийската RTL, цитирана от Investor.bg. 

Франция държи първото място по производство на гъши дроб в света с 20 000 тона добив годишно. След нея е България, следвана от Унгария. 

Деликатесът, произведен в България изпреварва по продажби Франция на белгийския пазар, се казва в репортажа на белгийската RTL, посветен на производителите на гъши дроб от с. Милево, област Пловдив.

Внасяният в Белгия гъши дроб от България струва едва 25,70 евро за килограм, докато френският е с цена 41,70 евро, се посочва в предаването, което уточнява, че произвежданият у нас дроб е от гъски, излюпени от яйца, внос от Франция.

Анкетираните в репортажа граждани изразяват задоволство от българския гъши дроб, а кулинари отбелязват, че той е различен на вкус от френския заради разликите в отглеждането на гъските.

Докато във Франция птиците живеят свободно, в България те израстват във ферми. 

"Няма основни големи разлики в отглеждането на гъски във Франция и България. Двете страни прилагат едни и същи европейски регламенти по отношение на технологиите и безопасността", казва Павел Челебиев, собственик на ферма за отглеждане на гъски.

Телевизията уточнява, че 80% от продавания по света френски гъши дроб всъщност е български, но е изкупен и преетикетиран във Франция.

Последни новини
Още от Новини