Спасяването на Monte dei Paschi трябва да бъде обмислено внимателно

Централният банкер от ЕЦБ Йенс Вайдман предупреди, че има риск от сериозни икономически турбуленции

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Централният банкер Йенс Вайдман предупреди, че плановете за спасяване от държавата на италианската банка Monte dei Paschi di Siena трябва да бъдат внимателно претеглени, тъй като много въпроси остават без отговор, съобщи германският вестник Bild.

„За мерките, планирани от италианското правителство, банката трябва да бъде финансово здрава. Паричните средства не могат да бъдат използвани за покриване на загуби, които вече са очаквани“, пише Bild, позовавайки се на думите на Вайдман.

Той предупреди, че има риск от сериозни икономически турбуленции, добавяйки: „Всичко това трябва да бъде обмислено внимателно“.

В петък италианското правителство одобри план за спасяването на Monte dei Paschi, след като най-старата банка в света не успя да набере необходимите средства за увеличение на капитала от частни инвеститори.

Стрес тестовете, проведени по-рано през тази година от ЕЦБ, показаха, че Monte dei Paschi е най-уязвимата банка сред 51-те европейски банки, обект на проверка от регулатора. В резултат на това на италианската банка бе даден срок да реши проблемите си до края на годината.

От финансовата криза през 2007-2009 Европейският съюз въведе правила, които позволяват държавна подкрепа в краен случай при подпомагане на проблемни банки.

Тези правила са въведени специално, за да защитят данъкоплатците и направят инвеститорите по-отговорни. Държавните средства са предназначени единствено за крайни случаи и поради това таванът е сложен толкова високо“, каза той. 

Последни новини
Още от Новини