ЕС отпуска 10 млн. евро за възстановяване на инфраструктурата в Хитрино

Най-бързо средствата могат да бъдат усвоени с целеви проекти по ОП Развитие на селските райони

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Европейския съюз (ЕС) предоставя 10 млн. евро за бързо възстановяване на щетите по местната инфраструктура от взрива в село Хитрино. Най-бързият начин парите да бъдат усвоени е да се изготвят целеви проекти по ОП “Развитие на селските райони”, съобщи БНР.

Кметът на Хитрино пък е заявил готовност подаването на проекти да започне от 16 януари 2017, коментира в ефира на радиото Антон Аспарухов от Министерството на земеделието и храните.

Средствата могат да се ползват за пътища, улици, общински сгради, водопровод, канализация и за ремонти и реконструкция на училища и детски градини. Според Аспарухов програмите могат да обхванат почти всички видове малки по мащаби части от публична инфраструктура на територията на Хитрино.

“Това е целеви прием специално за село Хитрино, който е по мярка седем, две инвестиции малки по мащаби инфраструктура, която е част от програмата за развитие на селските райони. По програмата се кандидатства с подготовка на проектно предложение и заявление за кандидатстване, коментира още Аспарухов, цитирано от Investor.bg. 

По думите му има ограничение за брой проекти по мярката, но специално за община Хитрино то е отпаднало, така че на кмета и на ръководството на местната община е дадена пълна свобода да насочат проектите към конкретните щети без никакви ограничения.

Последни новини
Още от Новини