ТУ-154 с руския военен оркестър, пътуващ за Сирия, се разби край Сочи

На борда са се намирали 92 души

ТУ-154 на летището в Уфа, Русия Снимка: Dmitry Beliakov/Bloomberg News ТУ-154 на летището в Уфа, Русия Снимка: Dmitry Beliakov/Bloomberg News

Самолет ТУ-154, превозващ руския военен оркестър, военнослужещи и журналисти е паднал в Черно море, пише ТАСС. Той е пътувал към руската база на ВВСС в Латакия, Сирия. 

По последни данни на борда са се намирали 92 души. Пътниците е трябвало да станат част от новогодишната концертна програма на авиобаза Хмеймим в Сирия. 

Самолетът се е изгубил от радарите минути след като е излетял от Сочи. В неговото търсене са изпратени всички спасителни службина авиационните части на Южния военен окръг в Краснодарския край. 

По последни данни са били открити отломки от самолета на 6 км от брега навътре в морето и на 50-70 метра дълбочина.

 

Ту-154 падна на втората минута на полета след излитане от Сочи в 05:20 московско време на 25 декември 2016 на 5 км от брега на Черно море, по-близо до Анапа.

27 кораби и катери, 4 хеликоптера, 37 водолази и няколко автоматични подводни съдове участват в спасителната операция. До 15ч. бяха открити 10 тела.

Части от самолета бяха открити на брега и в морето на дълбочина 50-100 метра. Той е бил произведен през 1983 с общ нальот 6689 часа. Пилотът е бил опитен, с над 3000 часа.

Списъкът на пътниците и екипажа бе публикуван. Според него на борда е бил военният ансамбъл Александров, журналисти от телевизиите Первий канал, НТВ и Звезда, 8 военни.

Всички пътували от Сочи за руската военна база в Сирия за празничен концерт.

Руските власти изключиха вероятността катастрофата да е причинена от терористичен акт. Най-популярната версия за причините за катастрофата засега е техническа неизправност.

В катастрофата няма оцелели.

26 декември бе обявен за ден на национален траур в Русия.

Руската социална мрежа ВКонтакте промени настройките за достъп до страници, собственост на загиналите, съобщи за РБК Евгений Красников, говорител на компанията.

Президентът Росен Плевнелиев изпрати съболезнователна телеграма на руския си колега Владимир Путин, съобщи пресцентърът на Президентството.

„Mоля приемете моите и на целия български народ съболезнования за загиналите в самолетната катастрофа с военен самолет прелитащ над Черно море руски артисти, журналисти и военнослужещи. Навръх светлия празник Коледа, който българите празнуват днес, нашите сърца скърбят заедно с Вас, с близките на загиналите и с целия руски народ“, заявява президентът Росен Плевнелиев.

Последни новини
Още от Новини