Ердоган ще поиска подкрепа от Тръмп за съвместна акция срещу столицата на Даеш

Президентът на Турция заяви готовността на страната да засили битка срещу джихадистката организация в бастиона ѝ - град Рака

Турският президент в интервю за Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Турският президент в интервю за Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган планира да поиска подкрепа от новоизбрания държавен глава на САЩ Доланд Тръмп за съвместни действия срещу Ислямска държава в сирийския град Рака, който се счита за бастион на терористичната организация, съобщава Bloomberg, цитиран от Investor.bg.

„Турските сили напредват в превземането от Ислямска държава на града Ал Баб в Северозападна Сирия и могат да се придвижат през град Манбидж към Рака, де факто столицата на групата“, каза Ердоган в събота.

Той за пореден път заяви готовността на страната за засили битка срещу джихадистката организация в Рака, ако Тръмп се съгласи кюрдски бойци да не участват в такава операция. Ердоган изрази опасения, че териториалните завоевания на кюрдите в Сирия може да доведат до формиране на нова държавна структура, което от своя страна да провокира кюрдските сепаратисти в Турция. Кюрдите контролират голяма част от Северна Сирия през повечето време, откакто преди 5 години започна гражданската война. Така те се превърнаха в предпочитани съюзници на американските сили в борбата срещу Ислямска държава, посочваBloomberg.

“Няма да позволим формирането на нова държава в Северна Сирия”, каза Ердоган и се закани турските сили да си върнат контрола над град Манбидж, който беше превзет от кюрдите. „След Манбидж следва Рака, ако можем да обединим сили със САЩ“, допълни турският президент.

Турция започна офанзива в Сирия през август, за да се пребори с Ислямска държава и кюрдските бойци „Пешмерга“. Последните се считат от турските власти за терористична организация заради връзките им с Кюрдската работническа партия (ПКК). ПКК настоява за автономност в Югоизточна Турция, като при тази борба загинаха близо 40 хил. души.

Последни новини
Още от Новини