Турция няма да допусне нова държава в Северна Сирия

Турция иска да създаде „зона, свободна от тероризъм” в Северна Сирия

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори по време на Световния енергиен конгрес в Истанбул, Турция на 10 октомври 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган говори по време на Световния енергиен конгрес в Истанбул, Турция на 10 октомври 2016. Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган каза на 24 декември 2016, че Турция никога няма да позволи създаването на нова държава в Северна Турция, съобщи Хюриет.

„Никога няма да позволим създаването на този вид държава”, въпреки усилията за това, каза Ердоган пред Борда за чуждестранни икономически отношения на Турция /DEIK/ в Истанбул.

Ердоган каза още, че Турция иска да създаде „зона, свободна от тероризъм” в Северна Сирия с цел сигурността на североизточните си провинции.

„Повтаряме от самото начало. Този проблем не е решен. Газиантеп постоянно е заплашван”, каза Ердоган, изброявайки и трите гранични провинции на Турция.

Турската армия в момента действа в Северна Турция, подкрепяйки Свободната сирийска армия в операция Щитът на Ефрат, започнала в края на август с цел подобряване на сигурността, подкрепа на коалиционните сили и елиминиране на терористичната заплаха по турските граници, съобщава Хюриет.

През нощта сирийските бунтовници с подкрепата на турска военна авиация унищожиха 68 бойци на Ислямска държава /ИДИЛ/ в Северна Турция, докато интензивните боеве около град Ал-Баб продължават.

Руският президент Владимир Путин е обсъдил с постоянните членове на Съвета на сигурност ситуацията в Сирия, съобщи Интерфакс.

Министърът на външните работи на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова за незабавна хуманитарна помощ за бежанците от Източно Алепо след разговор с турския си колега. Германия предостави 5 млн. евро на хуманитарния фонд на ООН.

Цивилни се връщат в Алепо, съобщи в събота РИА Новости, цитирайки неназован източник.

Преговори за Сирия в Казахстан

Представители на Турция, Русия и Иран ще се срещнат в столицата на Казахстан Астана в средата на януари 2017, за да намерят решение за прекратяване на враждебните действия в Сирия в рамките на плана, наречен „стъпка към изграждане на доверието към Женевския процес”, съобщи Хюриет, цитирайки представител на МВнР на Турция на 23 декември 2016.

На 23 декември руският президент Владимир Путин каза в годишната си пресконференция в Москва, че лидерите на Турция и Иран са се договорили, че сирийските мирни преговори трябва да се проведат в Астана. Той добави, че сирийският президент Асад е бил съгласен.

Последни новини
Още от Новини