Еврогрупата ще деблокира мерките за облекчение на дълга на Гърция през януари

Съобщение на председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум

Рибарски лодки в Тасос, Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Рибарски лодки в Тасос, Гърция. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министрите на финансите на Еврозоната ще деблокират мерките за новото краткосрочно облекчение на дълга на Гърция през януари, след като Атина увери кредиторите си, че ще спази ангажиментите, срещу които получава помощ, каза Йерун Дейселблум в събота, съобщи Катимерини.

Мерките бяха замразени в средата на месеца заради решението на Гърция да плати бонус към пенсиите в края на годината.

В изявлението, цитирано от Катимерини председателят не Еврогрупата Дейселблум казва, че кредиторите на Гърция са се съгласили да продължат преговорите след получил писмо от министъра на финансите на Гърция Цакалотос, потвърждаващо ангажимента му към програмата за реформи на страната.

„Доволен съм да заключа, че изчистихме пътя напред към процедурите за вземане на решение за краткосрочния дълг, които ще бъдат проведени през януари, каза Дейселблум.

 

Гърция може да се изправи пред още проблеми, заради изискването на МВФ да намаляване на данъка върху доходите преди втория преглед н а последната програма за финансова помощ на най-задлъжнялата страна в Европа.

Завършването на прегледа е условие за включването на гръцките облигации в програмата за изкупуване на ЕЦБ.

Последни новини
Още от Новини