Петролът през 2017 според Citi

Кристиан Шулц, европейски икономист, Citi

Газово находище в Тексас, САЩ Снимка: Eddie Seal/Bloomberg Газово находище в Тексас, САЩ Снимка: Eddie Seal/Bloomberg

Цените на петрола се очаква да се възстановят през 2017 след като ОПЕК изпълни ангажиментите си да спре срива, който потопи глобалната петролна индустрия, каза на 22 декември министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, цитиран от Bloomberg. На 23 декември петролът продължи да пада.

Саудитска Арабия не вижда необходимостта от допълнителни ограничения в производството освен тези, поети като ангажимент от ОПЕК и 11 страни-производителки извън картела, каза Халид Ал-Фалих на церемония, на която бе обявен официално бюджета на кралството в Риад.

„Аз съм оптимист, че догодина ще имаме икономическо възстановяване и възстановяване на петролните пазари”, каза Ал-Фалих.

Саудитска Арабия приема, че цената на петрола през 2017 ще бъде между 50 и 100 долара през 2017. Ако бюджетът на кралството е основан на цена от 50 долара за барел, трябва ли търговските партньори на Саудитска Арабия да приемат, че това ще бъде цената? И кой е основният въпрос, който ще следят инвеститорите догодина? Коментар на Кристиан Шулц, европейски икономист, Citi. Чуйте във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини