Италия спасява банките си

Monte dei Paschi не събра пари от пазарите и правителството реши да създаде фонд за спасение на банковия сектор

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Италия създаде фонд за спасение на банковия сектор, след решение на спешно заседание на правителството. Причината е, че Monte dei Paschi не можа да набере пари от частните пазари, пише Investor.bg. 

На среднощно заседание италианското правителство е одобрило създаването на фонд за спасение на банковия сектор, съобщава The Wall Street Journal. Към него ще бъдат насочени 20 млрд. евро.

Решението за създаването на фонда идва броени часове, след като банката Monte dei Paschi di Siena съобщи, че опитът й да увеличи капитала се е провалил. Третата по големина банка в Италия се опита да привлече 5 млрд. евро от частни инвеститори.

След неуспешната операция от Monte dei Paschi коментираха, че ще разчитат на правителството за "предпазно" увеличение на капитала, допълва Bloomberg.

На банковия сектор в Италия натежават лоши кредити в размер на 360 млрд. евро, което се отразява негативно на рентабилността и подкопава доверието на инвеститорите. Според агенцията национализацията на Monte dei Paschi може и да не бъде единственото действие на правителството  в сектора.

За средства от фонда се очаква да кандидатстват още и Veneto Banca и Banca Popolare di Vicenza.

Пред журналисти в ранните часове тази сутрин премиерът на Италия Паоло Джентилони коментира, че Европейският съюз (ЕС) е подкрепил решението на правителството да отпусне подкрепата за банковия сектор.

Фондът ще предоставя гаранции за спешна ликвидност и капиталови инжекции.

Monte dei Paschi - най-старата банка в света, съобщи на 21 декември, че ще остане без ликвидност след само четири месеца. В предишни оценки банката смяташе, че има 11 месеца преди да изпадне в това положение. В четвъртък кредиторът се отказа от плановете да търси подкрепа от пазара.

Банката искаше да продаде дялове и лоши кредити срещу собственост.

Нестабилността й доведе до спад на цената на акциите през тази година в рамките на 87%. В четвъртък неясната ситуация около кредитора стана причина за негативни настроения на борсите на Стария континент. Акциите на Monte dei Paschi загубиха почти 8% от стойността и затвориха на ниво от 15,08 евро за брой, което е най-ниското от излизането на банката на фондовия пазар през 1999.

Национализацията на Monte dei Paschi трябваше да стане още преди пет години, коментира пред Bloomberg Франческо Конфурти, изпълнителен директор на инвестиционната компания Advantage Financial. "Банката загуби време, пари и доверие, опитвайки се да се поддържа на животоспасяващи системи, когато се намираше в необратима кома", смята той.

Последни новини
Още от Новини