КЗК глоби Кауфланд със 158 хил. лева

Причината е злоупотреба с по-силна позиция при договаряне

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е санкционирала "Кауфланд България ЕООД енд Ко" КД заради злоупотреба с по-силна позиция при договаряне, съобщава се на сайта на комисията.

Санкцията е имуществена и е в размер на 157 981 лева.

В хода на проучването по преписката, образувана по искане на "Кети-94" ООД, е установено, че след юли 2015 "Кауфланд" следва в търговските си отношения с това дружество определен модел на поведение, който е резултат от по-силната позиция на веригата в конкретното правоотношение и който противоречи на добросъвестната търговска практика, предаде Investor.bg

"Кауфланд" необосновано изисква "Кети-94" ООД да намалява доставните си цени и поставя като условия определени годишни ценови параметри. През 2015. "Кауфланд" блокира значителна част от асортимента на подателя на искането, което продължава до прекратяването на търговските отношения през 2016 от страна на "Кауфланд". 

Този модел на поведение на търговската верига е недобросъвестен спрямо неговия доставчик, уврежда неговите интересите като по-слаба страна при договарянето, както и интересите на потребителите, посочват от антимонополния регулатор.

Прилаганата система от механизми за определяне на доставните цени се използва от Кауфланд за постигане на максимална печалба за сметка на финансовата загуба за доставчика.

Икономическата изгода остава изцяло за търговската верига и не се пренася върху потребителите чрез съответно намаление в крайните продажни цени, смятат от комисията.

Срещу практиката на търговските вериги да притискат ценово доставчиците си бяха направени поправки в Закона за защита на конкуренцията, които да ограничат възможностите на хипермаркетите.

Последни новини
Още от Новини