80-годишен милиардер стана съветник на Тръмп по дерегулацията

Айкан успява да натрупа състояние от $16,7 млрд. и да си спечели репутация на най-голям корпоративен трейдър в САЩ

Снимка: Peter Foley/Bloomberg *** Local Caption *** Carl Icahn Снимка: Peter Foley/Bloomberg *** Local Caption *** Carl Icahn

Стана ясно още едно име от бъдещия кабинет на новоизбрания американски президент Донал Тръмп. Това е 80-годишният милиардер Карл Айкан, който бе назначен за специален съветник по въпросите за реформата в областта на икономическите регулации. Кандидатурата на Айкан е лансирана лично от Тръмп, а за работата си в президентската администрация милиардерът няма да получава възнаграждение, освен това ще се откаже и от ръководенето на собствения си бизнес.

Желанието на Тръмп е Айкан да спомогне за „генерален ремонт“ на текущите правила и норми, действащи в американската икономика, пише Wall Street Journal. 

Щабът на Тръмп описва новото попълнение на президентската администрация ката „един от най-успешните предприемачи и инвеститори в Америка“. Именно Айкан се очаква да има голяма роля при избора на председател на Комисията по ценни книжа и фондовите борси (U.S. Securities and Exchange Commission), съобщават източници на изданието.

Айкан отдавна си сътрудничи с преходния екип на Тръмп. Той, също както бъдещият си началник, е на мнение, че администрацията на Барак Обама фактически е забавила ръста на инвестициите в икономиката на страната, много сфери от които се оказаха обект на сериозни регулации.

„Целта на Тръмп е да покаже, че големите сфери от бизнеса в тази страна няма да бъдат разрушени от абсурдни регулации, наложени от бюрократи“, заявява Айкан пред WSJ.

Айкан, който е философ по образование, успява да натрупа състояние от $16,7 млрд. и да спечели репутацията на най-големия корпоративен трейдър в САЩ. Той е основател и собственик на холдинга Ісаhn Еntеrрrіѕеѕ, чрез който контролира стотици по-малки компании в цялата страна. Интересна е историята на зараждане на богатството на 80-годишния милиардер. Първата по-сериозна сума, спечелена от Айкан, е през 1961, когато, още служейки в армията, печели на карти 4 000 долара, които в последствие влага на борсата. След около две десетилетия – през 1987 Айкън вече се намира в списъка на „Форбс“ за 400-те най-богати хора в света със състояние от 525 млн. долара.

 

 

Последни новини
Още от Новини