Стив Банън - сивият кардинал на Тръмп

Как Банън, бивш инвестиционен банкер в Goldman Sachs и продуцент на известният сериал „Зайнфелд“ стана главен статег в администрацията на Тръмп

Главният стратег на Доналд Тръмп Стив Банън говори по телефона извън Trump Tower в Ню Йорк Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg Главният стратег на Доналд Тръмп Стив Банън говори по телефона извън Trump Tower в Ню Йорк Снимка: Aude Guerrucci/Pool via Bloomberg

След безаналогова по рода си президентска кампания, изпълнена с меко казано „спорни“ изяви и от двамата основни кандитати - Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп, изборът на главния редактор на ултрадясната онлайн платформа Breitbart News Стив Банън за главен стратег в преходната администрация на бъдещия американски президент, все пак успя да скандализира американското общество, пише Bloomberg.

Шестдесет и три годишният бивш инвестиционен банкер в Goldman Sachs е смятан за архитект и своеобразен „сив кардинал“, отговорен за успеха на Тръмп. Той също така е ключова фигура в крайнодесния медиен сектор, чиято аудитория варира от националисти до нихилисти и бели расисти. Банън е бил продуцент и на редица документални политически филми за Роналд Рейгън, Сара Пейлин, Бил Клинтън и др., ориентирани към консервативната част на американското общество.

Но въпреки позициите, които заема, почти напълно съвпадащи с тези на Тръмп – на изолационизъм, антиглобализъм и борба с текущото икономическо статукво на Уолстийт, Банън е работил като инвестиционен банкер именно там. Той също така е възпитаник на считаният за „люпилка“ на кадри, произхождащи от висшата класа,+ Харвардски университет.

Но може би най-любопитната подробност от професионалната кариера на Банън е именно косвеното му участие като продуцент в хитовия американски сериал от 90-те „Зайнфелд“, за който трудно може да се твърди, че изпъква с крайнодесни и националистически послания. Дори напротив, сериалът разглежда живота на един образован, възпитан и богат персонаж, живеещ в големия град. За човек, окачествяван от редица организации за граждански права, членове на конгреса и т.н. като крайно десен, сексист и антисемит, това е меко казано интересно, завършва анализа си Bloomberg.

 

Последни новини
Още от Новини