Ще имаме ли петрол на 50-60 през 2017

Виктор Шъм, вицепрезидент IHS Energy Insight

Петролни съоръжения на Doosan Group в находището Руское на Роснефт в Ямало-ненецкия окръг. Русия. 8 декември 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg Петролни съоръжения на Doosan Group в находището Руское на Роснефт в Ямало-ненецкия окръг. Русия. 8 декември 2016. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg

Какви са шансовете за повишение на цената на петрола в изпълнение на споразумението между ОПЕК и ангажиментите на страните извън картела? Ще продължи ли да расте цената при отварянето на двете нови находища в Либия и кои страни трябва да се следят през 2017? Прогнозата на Виктор Шъм, вицепрезидент IHS Energy Insight за Bloomberg на 21 декември 2016.

Либия отвори отново две от най-големите си петролни находища и се очаква да изпрати първия суров петрол от 2г. от най-големия си експортен терминал, съобщи Bloomberg. Разкъсваната от гражданска война страна планира почти да удвои производството през 2017.

Тръбопроводите, свързващи петролното поле Шарара с рафинерията Зауия и находището Ел-Фийд с енергийния комплекс Мелита, отворен отново в град Раяина работят, съобщи държавната либийска National Oil Corp. Отварянето на съоръженията  ще позволи за де увеличи производството на петрол с 175 000 барела дневно за месец и с 270 000 барела дневно до три месеца, съобщи компанията. Танкер товари първия петрол от петролния терминал Ес-Сидр, който бе затворен през 2014.

Последни новини
Още от Новини