Минималната работна заплата става 460 лв. от 1 януари 2017

Линията на бедност за страната ще бъде 314 лв. от 2017

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

От 1 януари 2017 размерът на минималната работна заплата ще бъде 460 лв, а линията на бедност за страната. Това реши правителството в оставка, съобщи Investor.bg

За повишаването на минималното възнаграждение способства икономическият растеж през последните години, увеличението на броя на заетите и ръстът на средната работна заплата в страната, посочва се в мотивите към решението, цитирано от пресслужбата на кабинета. 

С увеличението от 9,5% спрямо размера ѝ през тази година ще се мотивират търсещите работа и ще се гарантира по-добро задоволяване на потребностите на наетите на минимална работна заплата и техните семейства. С промяната се очаква да бъде намален и рискът от бедност сред работещите.

От 1 януари минималната работна часова ставка ще бъде 2,77 лв.

С друго постановление правителството определи размера на линията на бедност за страната за 2017. Тя ще бъде 314 лв., което е с 14 лв. повече в сравнение с тази година.

Линията на бедност се определя на база на методика, утвърдена от Министерския съвет. Показателят се изчислява в зависимост от данните в изследването „Наблюдение на домакинските бюджети“, което се прави ежегодно от Националния статистически институт.

Линията на бедност се използва като параметър при формирането на социалната политика в областта на доходите и жизненото равнище.

Последни новини
Още от Новини