Украйна представи Ан, произведен без руски части

Транспортният самолет Ан-132D е създаден съвместно със Саудитска Арабия

Модел на Ан-132. Щандът на Антонов. Авиосалон Бурже, Париж, Франция. 18 юли 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria Модел на Ан-132. Щандът на Антонов. Авиосалон Бурже, Париж, Франция. 18 юли 2015. Снимка: С.Грозева/BloombergTVBulgaria

Украинското държавно предприятие „Антонов“ представи на 20 декември 2016 прототип на новия самолет Ан-132D, предаде ТАСС. По-значителното обаче в случая е, че за направата на транспортния самолет не са били използвани руски части, което досега беше практика. Много от предприятията в Украйна, създадени по времето на бившия Съветски съюз, особено тези в отбранителния сектор, имат практика да работят съвместно с руския индустриален комплекс.

Новият лек транспортен самолет е произведен от Украйна по рамков договор със Саудитска Арабия от април 2015. „Самолетът бе разработен и построен в рекордно кратък срок – година и половина“, заяви по време на представянето украинският президент Петро Порошенко, добавяйки, че преди всичко добрата работа по време на изпитанията на самолета дават на модела преимущество пред аналозите му.

Порошенко също така изказа благодарност на саудитските си партньори, както и на Канада, Великобритания, Франция и други страни, спомогнали за реализацията на проекта - компаниите CMC Electronics и Pratt & Whitney Canada. Така, по неговите думи, в Ан-123D “е събран най-големият клъстър от компании от световната авиоиндустрия“.

Очакванията са Украйна да произвежда по 260-290 самолета на годишна база.

Новият модел е предназначен за полети на малки и средни разстояния и може да изпълнява широк спектър от задачи по превоз на различни товари. Крайцерската скорост на самолета е 500 км/ч, а височината на полета му на тази скорост в 9 000 метра. Максималният товар, който Ан-123D може да превозва, е 9,2 тона.


 

Последни новини
Още от Новини