Ще сближи ли покушението Русия и Турция

Дара Макдауъл, анализатор за Русия, Verisk Maplecroft

Линейка пред Центъра за съвременно изкуство в Анкара, където на 19 декември 2016 бе застрелян посланика на Русия Андрей Карлов. Анкара, Турция, 20 декември 2016. Снимка: Bloomberg Линейка пред Центъра за съвременно изкуство в Анкара, където на 19 декември 2016 бе застрелян посланика на Русия Андрей Карлов. Анкара, Турция, 20 декември 2016. Снимка: Bloomberg

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган потвърди във вторник, 20 декември 2016, че се е договорил с руския си колега Владимир Путин за продължаване на сътрудничеството между двете страни, включително и по въпроса за Сирия, въпреки убийството на руския посланик в Анкара.

„Споделяме с президента Путин еднакво мнение, според което сътрудничеството ни с Русия в различни области, особено за Сирия няма да бъде накърнено от това нападение”, каза Ердоган пред пресата по време на откриване на първия автомобилен тунел под Босфора.

Двете страни "имат много силни икономически връзки", каза Дара Макдауъл, анализатор за Русия, Verisk Maplecroft в интервю за Bloomberg.

"Политическите им системи стават все по-еднакви. Все по-еднакви политически перспективи имат".

Чуйте целия коментар на Дара Макдауъл във видеото.

Външните министри на Русия, Турция и Иран се договориха за удължаване на примирието в Сирия след тристранни преговори в Москва, съобщи АФП.

Първите дипломати на трите страни заседаваха без европейските и американците и обявиха, че са готови „да станат гаранти” за мирните преговори между сирийския режим и опозицията, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

Посланик Андрей Карлов бе убит в галерия в Анкара на 19 декември 2016.

Последни новини
Още от Новини