Повечето гръцки фирми, преместили се у нас, са кухи

За последните 10 години броят на гръцките фирми, регистрирани у нас, се е увеличил 14 пъти

Снимка: Freeimages.com Снимка: Freeimages.com

Тенденцията гръцки фирми масово да се регистрират в България заради по-ниските данъци сравнителната банкова стабилност в страната безспорно носи дивиденти на държавния бюджет. Но, оказва се, процесът има и своята недотам положителна страна.   

Според проучване на Бристолския университет повечето от тези компании фактически представляват „кухи фирми“, чиято цел е да избегнат данъци в родината си. По данни на документа едва 3000 от общо 14 000 юридически лица с гръцки собственик в страната ни развиват активна търговска дейност.

През 2006, преди България да стане член на ЕС и преди глобалната рецесия, гръцките компании, регистрирани в страната, са едва 1000, което означава, че броят им се е увеличил 14-кратно.

Гръцките компании се преместват у нас не само заради по-ниския данък върху печалбите им. Примамващи са относителната стабилност на банковия сектор в България, поне в сравнение с този в южната ни съседка, както и множество други по-малки фактори като например по-ниският данък върху леки и товарни автомобили, както и факта, че МПС, регистрирано у нас, не трябва да плаща пътни такси в Гърция.

Гръцките предприемачи също така фактически избягват данъчен контрол, като използват българските си дебитни карти в гръцки банкомати, което им позволява да избегнат лимитите за теглене е брой.

Катализатор на тенденцията за икономическа миграция на гръцки фирми в България са въведените в последните години в Гърция над 800 малки и големи закони и наредби за облагане на бизнеса.

Според проучването 67 процента от фирмите, преместили се у нас, са го направили, „за да оцелеят“ в меко казано нестабилната икономическа ситуация в Гърция.

 

Последни новини
Още от Новини