Подценяват ли пазарите атентата в Берлин

Йоги Деуан, директор Hassim Asset Management

Берлин, Германия. 20 декември 2016. Снимка: Методи Владимиров/BulgariaONAIR Берлин, Германия. 20 декември 2016. Снимка: Методи Владимиров/BulgariaONAIR

Йоги Деуан, директор Hassim Asset Management коментира реакцията на пазарите след атаката с камион над коледен базар в центъра на Берлин.

"Това е много тъжна новина преди Коледа. Но от гледна точка на пазарите едва ли ще има голям ефект.

Германия като икономика се справя доста добре. Оценките са доста добри. Еврото значително отслабна. Германското доверие расте. Пазарът е добре. Безработицата е само 6%. Малко е вероятно нападението да има последици върху доверието.

Но може да се промени, ако има развитие", каза Деуан в интервю за Bloomberg.

Заподозреният за нападението в Берлин на 19 декември 2016 е бежанец. Той е от Пакистан, поискал убежище в Германия и влязъл в страната на 31 декември 2015 и отхвърлящ обвиненията, каза Томас Де Мезиер, цитиран от АФП.

Канцлерът Ангела Меркел каза, че германските власти работят върху хипотезата, че смъртта на дванайсетте души при врязването на камион в коледен базар в Берлин е терористична атака и обеща да упражни пълната сила на германския закон, за да изправи виновните пред правосъдието.

Полицията във Франкфурт ще разположи повече охрана за мача Айнтрахт-Майенс във вторник вечерта, съобщи агенция SID, филиал на АФП.

От ранените 48 души 18 са в критично състояние, каза германската полиция.

Нападението в Берлин е сравнявано от пресата и агенциите с атентата в Ница през юли, когато камион се вряза в празнуващите националния празник на Франция.

Ница издигна германски знамена на балкона на кметството в знак на съпричастност към трагедията в Германия.

Последни новини
Още от Новини