Окончателно (засега): Правителство в рамките на този парламент няма да има

Новината бе съобщена в Парламента от заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Приключи неколкодневната несигурност около бъдещето на 43-ото Народно събрание, породена от очакванията да бъде създаден нов кабинет, начело с премиер, излъчен от Реформаторския блок и подкрепен от ГЕРБ. Преди броени минути зам.-председателят на управляващата партия Цветан Цветанов заяви в извърнеден брифинг в парламента, че ГЕРБ няма да подкрепи кабинет в рамките на това народно събрание.

Респективно от решението на партията на Борисов следва, че ще се върви към предсрочни избори. „Не сме в състояние да стигнем до принципно съгласие за секторни политики и да продължим да управляваме с парламентарно мнозинствов 43-тия парламент, което подкрепяше до настоящия момент правителството на Бойко Борисов“, бяха думите на Цветанов.

Според него за ГЕРБ и политическите партии, участвали в преговорите, властта никога не е била самоцел. „Винаги сме залагали, че трябва да има принципно съгласие, за да може да се обединим и да вървим в остатъка от оставащите две години от сегашния мандат”, заяви още Цветанов.

От думите му стана ясно, че между партиите има различия, по които не може да бъда постигнат консенсус. Припомняме, че през последните дни, когато протичаха преговорите за нов кабинет, неколкократно от управляващите изтичаше разнопосочна информация относно бъдещето на 43-тото Народно събрание. Последният такъв случай бе, когато думите на премиера Бойко Борисов, че е невъзможно съставянето на ново правителство, бяха опровергани часове по-късно от заместника му Цветанов.

Решението на ГЕРБ предизвика множество реакции от представители на партии от целия политически сектор. Председателят на БСП Корнелия Нинова призова за назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. „Обръщаме се към г-н Плевнелиев да пристъпи към назначаване на служебен кабинет и да отиваме на предсрочни избори. За нас датата е 26 март“, заяви тя.

Според Нинова „пазарлъците последния месец бяха загуба на време за България“, добави тя. Според председателя на парламентарната група на РБ и едно от имента, спрягани за нов премиер в евентуалния нов кабинет- Найден Зеленогорски „е очевидно, че в рамките на този парламент ние не можем да постигнем целите си“.

Председателят на НФСБ Валери Симеонов заяви, че „нагласите са за нови избори“. Според него това не е проблем и Патриотичният фронт няма да върви срещу тези нагласи. „Убеден съм, че в следващото Народно събрание в лицето на колегите ще имаме по-скоро съмишленици и приятели, отколкото врагове“, допълни Симеонов.  

Последни новини
Още от Новини