Няма информация за конкретна заплаха в България

Началникът на отбраната ген. Константин Попов

Полигон Ново село. България. Снимка: Министерство на отбраната Полигон Ново село. България. Снимка: Министерство на отбраната

Няма конкретна заплаха за България след трагичните събития в Анкара и Берлин на 19 декември 2016, каза в Ново село началникът на отбраната ген. Константин Попов в изявление, разпространено по мейл до медиите.

Ген. Попов каза, че „няма информация за конкретни заплахи, но още преди седмица е дал указания за повишаване на бдителността по време на коледните празници и за засилване на охраната на военни обекти”, се казва в съобщението.

„При необходимост, в готовност за действие е и 68-ма бригада „Специални сили“, но се надявам да нямаме повод за това“, каза началникът на отбраната.

Ген. Попов присъства на полигона в Ново село на заключителния етап на подготовка Platinum Lion 17 на военни от Албания, Румъния, Украйна, Молдова и Сърбия с формирования от Националния военен университет, Сухопътни войски и американски морски пехотинци на 20 декември 2016.

„Тази година беше изключително натоварена, но през следващата предстоят повече и по-мащабни учения“, каза генерал Попов

През 2017 ще се проведат четири учения, включително Saber Guardian с участието на 3000 военни от различни страни с различни типове бойна техника.

В Platinum Lion 17, провеждано на 12-21 декември 2016 участват по 30 военни от Албания, Румъния, Украйна, Молдова и Сърбия и до 300 души от Морската пехота на САЩ, според съобщение на Министерството на отбраната.

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова също каза, че заплаха към страната ни в момента няма, предаде БНР.  За празниците се засилва охраната на гари, автогари, търговски центрове и места, където се събират множество хора.

Последни новини
Още от Новини