Меркел: Това е терористичен акт

Германската преса съобщава, че шофьорът на камиона е бежанец от Пакистан

Ангела Меркел, канцлер на Германия и Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи. Берлин, Германия. 20 декември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg  Ангела Меркел, канцлер на Германия и Томас де Мезиер, министър на вътрешните работи. Берлин, Германия. 20 декември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел оцени нападението на коледния базар в Берлин на 19 декември като терористичен акт.

„Знам, че е много трудно да приемем ако се потвърди, че този акт е бил извършен от лице, които е искало защита и убежище в Германия”, каза Меркел в изявление по телевизията.

Това бе първата й реакция след като ТИР смаза 12 души и рани десетки. Във вторник Меркел свиква заседание на кабинета, на което ще се обсъдят изводите от атаката.

„Това е тежък ден”, каза Меркел.

„Подобно на милиони хора в Германия и аз съм ужасена, шокирана и дълбоко натъжена от това, което стана снощи на Брайтшайдплац в Берлин”.

„На основата на доказателствата, които имаме трябва да приемем, че това е терористична атака”.

Полицейски ограждения около коледния пазар в Берлин след атентата. 20 декември 2016. Photographer: Jasper Juinen/Bloomberg.

Политиката на Меркел на отворени врати за бежанците раздели общественото мнение в Германия и създаде условия за подкрепа за Алтернатива за Германия, антиимигрантската партия. Новите жертви в Берлин може да намалят шансовете на канцлера в изборната година 2017, съобщи Bloomberg.

Германските медии, включително Welt съобщават, че шофьорът на камиона е бил бежанец от Пакистан.

Според Bild той бил на 23г. и влязъл в страната през февруари миналата година, след което се регистрирал като бежанец.

Според Tagesspiegel пише, че бил известен на властите за дребни престъпления.

Последни новини
Още от Новини