Заемът за НЕК за АЕЦ Белене не е държавна помощ

Заемът е компенсация за политиката на държавата за втората ядрена централа, посочват от ЕК

Снимка: freeimages.com Снимка: freeimages.com

Заемът за Националната електрическа компания (НЕК), с който компанията се разплати за оборудването на АЕЦ "Белене", е компенсация за водената от държавата политика за втората ядрена централа. В този случай отпуснатият от бюджета заем не е държавна помощ. Това е становището на Европейската комисия по казуса, съобщава Investor.bg. 

Решението е оповестено в писмен отговор на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова на въпрос на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.

България е подала нотификация за допускане на държавна помощ за НЕК на 29 септември. Още на 20 октомври от Брюксел са уведомили българските власти, че въз основа на наличната информация този заем може да се разглежда като компенсация и изисква още доказателства, за да даде крайното си становище.

От отговора на Петкова става ясно, че ЕК е изпратила писмо до Министерството на финансите, което води кореспонденцията по казуса, на 2 декември 2016. С него Брюксел препоръчва да бъде изтеглена нотификацията за изключение от правилата за държавна помощ за НЕК.

Теменужка Петкова заявява, че България е изпълнила всички законови изисквания при отпускането на заема от бюджета за НЕК.

Формално решението на Министерския съвет за отпускането на средствата обаче е от 30 ноември. С него се нарежда на Министерството на енергетиката да преведе малко над 601 млн. евро на НЕК. Седмица по-късно държавната компания изплати тази сума на "Атомстройекспорт" и така погаси дълга си за поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене".

Последни новини
Още от Новини